Belgisch hardsteen: de onbegrensd betaalbare mogelijkheden

Bent u op zoek naar Belgisch hardsteen voor toepassing in en rondom uw huis? Een uniek aanrechtblad, bijzondere wasbak, dorpel of chique vloer? Wilt u ook genieten van de exclusieve en toch betaalbare kwaliteit van dit bijzondere kalkgesteente? In dit artikel geven we u meer informatie over de achtergrond, kenmerken, voordelen, prijzen en mogelijkheden. Zodat u de verrassende mogelijkheden van dit unieke marmer zelf kunt ontdekken!
Wat is Belgisch hardsteen?

 🔳 Belgisch hardsteen, ook wel blauwe steen, arduin, kolenkalksteen of petit granit genoemd, is net als andere marmers een kalkgesteente met een meer of minder uitgesproken blauwgrijze kleur. Het meest in het oog springende kenmerk van deze blauwsteen zijn de zichtbare kalkskeletten van diertjes die op de zeebodem leefden (crinoiden). Ook zeer fijn verspreide plantenresten komen erin voor; zij zijn verantwoordelijk voor de kleur van de steen (koolstof). Belgisch hardsteen wordt in twee grote gebieden in België gewonnen, in de Ardennen en het Henegouwen gebied.

 🔳 De kenmerken van Belgisch hardsteen

Door de structuur van dit gesteente is het mogelijk dat kleine afschilferingen loskomen van het oppervlak. Dit is inherent aan de steen en heeft geen enkel schadelijk gevolg voor de duurzaamheid van het materiaal. In tegendeel: Belgisch hardsteen is in vergelijking tot andere varianten harder en dichter. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het bij uitstek het ideale materiaal is voor veel toepassingen en maatwerk. Hardsteen zal buiten in de loop der tijd van kleur veranderen. In de donker gezoete uitvoering zullen fossielen en aders duidelijker zichtbaar zijn.

 🔳 De voordelen van Belgisch hardsteen:

▪️ Niet alleen bouwtechnisch sterk, maar ook als siersteen ideaal
▪️ Belgisch hardsteen is een kwalitatief goede steen met een lange levensduur
▪️ Makkelijk te bewerken dus bij uitstek geschikt voor maatwerk en uiteenlopende toepassingen
▪️ Dankzij de kwaliteit van de afzettingen en de stenen kunnen grote hoeveelheden van dezelfde kwaliteit geleverd worden
▪️ Uitstekende prijs-/kwaliteitverhouding
▪️ Passend bij verschillende interieurstijlen
▪️ Veroudering maakt Belgisch hardsteen alleen maar mooier
▪️ Een natuurproduct dus bijzonder duurzaam

 🔳 Belgisch hardsteen? De afwerkingen!

Wist u dat u Belgisch hardsteen op verschillende manieren kunt laten afwerken? Zo kunt u de gekozen kalksteensoort een geheel eigen en persoonlijk tintje meegeven. Kies bijvoorbeeld voor grijs en / of blauw geschuurd (met zichtbare schuurslagen), blauw en / of donker gezoet (met een fijne korrel bewerkt voor een matte uitstraling), gezandstraald, gebouchardeerd (met een slaghamer bewerkt voor kleine witte puntjes met een onrechtmatige patroon) en gefrijnd (met de steen met een hamer en beitel behakt voor een heel levendig uiterlijk). Verouderde afwerkingen zoals cottage, stylo romano, enostyle, abdij en pastorij pakken bij Belgisch hardsteen bijzonder mooi uit, al zijn deze alleen mogelijk bij tegels en niet bij maatwerk.

 🔳 Maatwerk in Belgisch hardsteen

Omdat Belgisch hardsteen in verschillende gangbare diktes en breedtes te verkrijgen is, is het bij uitstek geschikt voor op maat te maken bouwproducten, zoals dorpels, waterslagen, lambriseringen, muurafdekkers, paalkoppen etc. De Belgisch hardsteen prijs is daarom gunstig gelet op de prijs-/ kwaliteitverhouding. Kijk onder het kopje maatwerk wat we op dit gebied voor u kunnen betekenen.